Gladiator Mural (Parts 1&2) at Rowlatts Hill Primary Academy

20.2 – 5.5.17

Hard on the heels of the ‘Once Upon A Time’ mural, my brief for this follow-on project was to transform the appearance of a fairly narrow and very busy corridor and create a taste of Tuscany, a landscape filled with grapevines and warm sunshine. This space, located outside two Year 3 classrooms, leads to a Roman themed area of the school and Principal Jay Virk suggested the final scene from Ridley Scott‘s ‘Gladiator’ movie as a clue of what she envisaged in her mind’s eye. Remembering his home built at the end of an avenue of cypress trees Maximus, Russell Crowe, imagined himself walking through a wheat field in a gently undulating Tuscan hillside to return to his family. To him, this was an image of Heaven.

However, the ‘Gladiator’ mural would be painted in three parts, and as this would be the largest I decided to begin with the smallest section first, so Heaven would have to wait till ‘Part 1’ was completed.

Gladiator mural (Part 1) – The Portrait

The wall seen at the end of the corridor was located within a cloakroom area already having the appearance of a Roman villa, which posed a problem. The design had to work both as an integral element of an exterior landscape scene as well as a Roman interior. The difficulty was resolved by giving the impression the wall surface was made of marble with a plaque, inscribed with a portrait of a Caesar, mounted on it. The trompe l’oeil plaque and portrait was inspired by a Roman coin auctioned in Switzerland in 2015.

 

Gladiator mural (Part 2) – The Landscape

Left Wall:

Right Wall:

The corridor walls have an imagined landscape view and at its end, before entering the Roman area, a grapevine covered pergola helps disguise a door frame. This portion of the corridor is quite dim, so the pergola generates the illusion of being the cause of the shade, whether walking in one direction and out of the ‘sunshine’ or from the other on leaving a bright ‘interior’.

Looking back, the landscape on the wall above the stairs was based upon the house seen in the previously mentioned final scene of the ‘Gladiator’ film, the perspective of the avenue of cypress trees painted to work with the angles seen as one walks toward it.

The walls on each side of the steps are painted in a fragmented, abstracted manner as the landscape gradually simplifies and metamorphoses either into a portrait of the Queen or a stained glass window, the final elements of the ‘Casablanca‘ and ‘Give Peace a Chance‘ murals which are located in the adjoining corridor.

In time, the surface of the corridor floor will be covered with a grass carpet which will further assist with the illusion of walking through an avenue of vines, and the small area of floor between pergola and portrait will become the final section of the Gladiator mural. This will be Part 3 of the project, to be painted next, and which will involve the painting of a mosaic.

Rowlatts Hill Academy, Balderstone Close, Leicester LE5 4ES

Advertisements